I. LIVE ONLINE "TAVASZI" AUKCIÓNK KATALÓGUSA HAMAROSAN ELÉRHETŐ!

ADDIG IS OLVASSA EL AZ AUKCIÓRA VONATKOZÓ KÜLÖNLEGES SZERZŐDÉSI FELTÉTELEKET ÉS TÁJÉKOZÓDJON A MENETÉRŐL AZ axioart.com OLDALON IS!

REGISZTRÁLJON, ÍRATKOZZON FEL ÁRVERÉSI TÁJÉKOZTATÓNKRA, ÉS ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT KATALÓGUSUNK MEGJELENÉSÉRŐL!

AUKCIÓS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK – 2020. április 23-i I. LIVE Online Aukció tekintetében

 1. Az Amor Del Arte Galéria És Aukciósház Kft., továbbiakban, mint Árverező jogosult árveréseket szervezni, rendezni és levezetni, mint üzletszerűen foglalkozó jogi személy. Az árverések olyan adásvételi eljárások, melyek során a legkülönbözőbb árukat kiálthatják ki eladásra, továbbiakban árverési tételek- amelyeket az árverésen való értékesítés céljából az Árverési Katalógusban (az árverésre bocsájtott, azonosító számmal ellátott, árverési tételek összességét tünteti fel, a feltüntetett euro árak csak információs jelleggel bírnak, a vételár kiegyenlítését a kiegyenlítés napján érvényes valuta vételi árfolyam alapján számítja Árverező; az árverési katalógusban „VÉDETT" jelzéssel szereplő tárgyakat Magyarországról véglegesen kivinni nem lehet /2001. évi LXIV. Tv. 59. § (1) bek. b. /pont/. A „VÉDETT" jelzésű tárgyak tulajdonosát a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyilvántartásba veszi, a tulajdonos változás pedig bejelentési kötelezettség alá esik /2001. évi LXIV. Tv. 52. § (3) bek./) külön számmal jelöltek meg - és a beérkezett licitek közül a legmagasabb ajánlatot tevő vásárolhatja meg a terméket. Árverező nem vállal felelősséget az árverési tételek Árverési katalógusban szereplő fényképeiért és leírásokért. Minden esetben a vevőt terheli, hogy megbizonyosodjon az árverési tételek állapotáról személyesen az Árverező Galériájában (9400 Sopron, Erzsébet utca 6.) a megfelelő biztonsági és egészségügyi előírásoknak megfelelően kizárólag előre egyeztetett időpont alapján, vagy online úton fotó illetve videó bekérésével. A tárgyak szavatosság nélkül, minden hibájukkal és hiányosságukkal együtt abban az állapotban kerülnek eladásra, melyben az árverés idején vannak. Az Árverező azonban valamennyi árverésre kerülő tárgy eredetiségéért szavatosságot vállal. A leütés után kifogásnak helye csak akkor van, ha a tárgy hamis, bár a katalógusban eredetinek van feltüntetve. Ennek menete, hogy az árverési vevő írásban, a tárgy származásával, vagy eredetiségével kapcsolatban felmerült első kételyétől számított 3 hónapon belül, de legkésőbb az árverés napjától számított 5 éven belül kifogással élhet. Az Árverező ebben az esetben a vételárat teljes mértékben visszatéríti a vevő részére, ha arról  egy  független igazságügyi szakértő hitelt érdemlően megállapítja, hogy nem eredeti. Továbbá Árverező jogában áll, hogy az Árverési Katalógusban szereplő árverési tételek bármelyikét kivegye az árverési tételek közül.
 2. Az Árvereztetőkazok a megbízók, akik a tulajdonukban álló tárgyat, vagy akik a tárgyak eladásra jogosultjaként a tárgyat a jelen Aukciós Szerződési Feltételek szerint történő árverési értékesítés céljából, külön szerződéssel az Árverező rendelkezésére bocsájtják. Továbbá Árverező csak az Árvereztetők megbízásából végezheti az árveréseket, mint kereskedelmi képviselő.
 3. Az árverésben résztvevők, továbbiakban árverési vevők, akik az Árverező részére adott vételi megbízással (távollévő árverési vevő), vagy telefonon keresztül az árverési tételre kötelező vételi ajánlatot tesz, vagy az Axioart felületén LIVE közvetítés keretein belül licitet helyez el a tételre. Az Axioart LIVE közvetítés bővebben: https://axioart.com/sugo/reszvetel-elo-kozvetitesen

„Mi az élő aukcióközvetítés?

Lehetővé teszi, hogy az árveréstől távol levő vevők is részt tudjanak venni és tudják követni az eseményeket és licitálhassanak az interneten keresztül. Az aukciós naptárban a “LIVE - Jelentkezem az árverésre!" gombbal jelöljük, ha az aukciót élőben közvetítjük. Amennyiben Ön szeretne részt venni az internetes licitáláson, jelentkezzen be az aukcióra érvényes axioart-os felhasználónevével és jelszavával. Ezzel a lépéssel jelzi az aukciósház felé licitálási szándékát. Amennyiben korábban nem vett részt az adott aukciósház árverésén, az axioartos és előfordulhat, hogy az aukciósház is felveszi Önnel a kapcsolatot. Saját üzleti szabályzata alapján kezeli Önt, tisztázzák a fizetési és szállítási feltételeket, illetve egyéb lehetőségeket. Ezután kaphatja meg a licitálásra jogosító engedélyt.”

 1. vevő, akivel az adásvétel létrejön.
 2. Az aukció menete:

„Hogyan tud rész venni és licitálni az élő aukció közvetítésen?

Belépés után válassza ki azt az aukciót, amelyiken szeretne részt venni és az axioart is közvetíti (jelzése: “LIVE- Jelentkezem az árverésre!”). Ha erre kattint, akkor jelzi részvételi szándékát a Ház és az axioart felé. Az aukción való sikeres licitálással Ön az aukciósház közvetlen vevője lesz. Az axioart ezért kettős jóváhagyáshoz köti a “virtuális aukciós terembe “ való bejutást. Az első lépés a sikeres axioartos regisztráció. A második az aukciósház jóváhagyása a licitben való részvételre. Amennyiben korábban nem vett részt az adott aukciósház árverésén, az axioart és előfordulhat, hogy az aukciósház is felveszi Önnel a kapcsolatot. Saját üzleti szabályzata alapján kezeli Önt, tisztázzák a fizetési és szállítási feltételeket, illetve egyéb lehetőségeket. Ezután kapja meg a licitálásra jogosító engedélyt. A jóváhagyásról e-mailben küldtünk értesítést Önnek az aukció előtt. Vendég Az élő aukciót követni az interneten keresztül bárkinek lehetősége van, nem szükséges regisztrálni ehhez az axioart rendszerében. A virtuális aukciós terembe beléphet vendégként ("Belépés az aukciós terembe"/ "Belépés vendégként") és nézheti az aukciót, licitálni azonban nem tud. Licitáló résztvevő Ha előzetesen bejelentkezett az adott aukcióra, mert licitálni kíván; és az aukciósház jóváhagyta, vagyis megadta az Ön számára a licitálási jogot, akkor az aukció kezdete előtt e-mail címével és axioart-os jelszavával beléphet az aukciós terembe. ("Belépés az aukciós terembe"/ "Belépés felhasználóként").

Mit talál a virtuális aukciós teremben?

 • legfelül:
  • aukció címe
  • tétel száma
 • középen:
  • aktuális tételről egy fotó
  • tétel megnevezése
  • tétel kikiáltási ára
  • a tétel aktuális ára (a következő valutákban: HUF, EUR, USD)
  • licit gomb - rajta a következő megajánlható ár forintban (HUF)
  • először, másodszor, kalapács gomb
 • jobb oldalon:
  • Megnyert tétek száma és értéke
  • "Ez történik a teremben" ablak: az aktuális tétel licittörténete (floor: a valós teremben érvényes összes licitáló licitjeit jelöli; az online licitálókat a felhasználóneve és az ajánlott és elfogadott összeg látszik.)
  • "üzenet" ablak (a felhasználó üzenetet küldhet a teremnek)
  • visszakérhető tételek listája (az aukció folyamán visszamaradt tételek)
  • "tételvisszakérés" ablak
  • kilépés gomb

FONTOS: Milyen technikai feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy részt vehessen az élő aukción?

A virtuális terembe való belépéshez szükséges:

 • működő internet kapcsolat;
 • internetes böngészőprogram (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Netscape, Opera, stb. – javasoljuk a használt böngészőprogram legfrissebb verziójának beszerzését);
 • a Adobe Flash plugin,
 • 1024 x 768 képpontos felbontás.

Az élő aukcióközvetítés gyorsasága és stabilitása nagyban függ a helyszínen az aukciósház által biztosított internetkapcsolat gyorsaságától. Amennyiben valaki a helyszín, vagy a saját technikai hibáinak következtében marad le egy tárgyról, azért az axioart.com felelősséget nem vállal. Az axioart.com oldalon a partnerek által megjelenített tartalom hitelességéért az adatok forrása (vagyis az aukciósház) felel. Minden árverést szervező cég saját árverési feltételeket fogalmaz meg, ezért ezeket kérjük figyelmesen olvassák el az árverés előtt.

Milyen információkat talál a Saját oldal / Live jelentkezések menüben?

Élő aukcióra való bejelentkezéseit összegyűjtve megtalálja a saját oldal / élő közvetítés menüpontban. Itt tudja követni, hogy az aukciósház jóváhagyta-e licitálási szándékát: Státusz: aktív, ha igen. Az archív aktivitások részben megtalálja az Ön által korábban, élő közvetítésen sikerrel licitált tételeket, aukciónkénti bontásban. Az aukciót követően Ön értesítést kap emailben a sikeres licitek eredményéről; valamint az Aukciósház elérhetőségeiről is, ahol Ön közvetlenül érdeklődhet a fizetési és szállítási lehetőségekről is.

Licitlépcső: általában 10%-kal emelkedik az alábbi értékek szerint

20 000 Ft alatt 1 000 Ft-tal
20 000 Ft - 50 000 Ft között 2 000 Ft-tal
50 000 Ft - 100 000 Ft között 5 000 Ft-tal
100 000 Ft - 200 000 Ft között 10 000 Ft-tal
200 000 Ft - 500 000 Ft között 20 000 Ft-tal
500 000 Ft - 1 000 000 Ft között 50 000 Ft-tal
1 000 000 Ft - 2 000 000 Ft között 100 000 Ft-tal
2 000 000 Ft - 5 000 000 Ft között 200 000 Ft-tal
5 000 000 Ft - 10 000 000 Ft között 500 000 Ft-tal
10 000 000 Ft - 20 000 000 Ft között 1 000 000 Ft-tal
20 000 000 Ft - 50 000 000 Ft között 2 000 000 Ft-tal

Jutalék rendszerünk:
A vevő közvetítői díjat tartozik fizetni az Árverező részére, melynek összege 5.000.000 Ft-ig a leütési ár 20 százaléka, 5.500.000 Ft-tól a leütési ár 18 százaléka.

A vételár összege a leütési ár és a közvetítői díj, mely az árverési vevők nyilvános vételi ajánlatai alapján alakul ki, és a kialakult vételárért az Árverező nem tartozik felelősséggel, és nem kötelezhető arra, hogy az árverési tételt ugyanazon áron egy későbbi árverésre bocsássa.

A vevő a vételárat 8 munkanapon belül tartozik kifizetni. Ha az árvereztető és a nyertes ajánlattevő személye azonos, adásvételi szerződés nem jön létre, a foglaló visszajár, az ajánlattevő azonban köteles a meghatározott közvetítői díjat az Árverező részére megfizetni.

A vevő akkor szerzi meg az árverési tétel tulajdonjogát, ha a vételárat maradéktalanul kifizette, és a tételt az aukciós háztól átvette (legkésőbb az árverezéstől számított 21 napon belül). Amennyiben a megadott határidőig a vevő a tárgy átvételére nem jelentkezik, és nem fizeti meg a vételárat, úgy az Árverező fenntartja magának azon jogát, hogy az árverési vevő ajánlatát érvénytelennek tekintse és a leütési ár 20%-ának, mint bánatpénznek megfizetésére kötelezheti. Az Árverező vállalja, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel a megnyert tétel tárolását külön megállapodás alapján díjmentesen vállalja. A megnyert tételek kiszállításáról Árverező szerződött partnere, a GLS General Logistics Systems gondoskodik. A szállítási költség minden esetben a GLS General Logistics Systems díjszabása alapján kerül felszámításra a megnyert tétel csomagolását követően. Személyes átvételre is biztosít lehetőséget Árverező szigorú egészségügyi előírások betartása mellett.

 1. A kiviteli engedélyek kiállításáért felelős hivatal Magyarországon a Miniszterelnöki Hivatal. Ezt az engedélyt kizárólag szemle útján állítja ki. A kiviteli engedély beszerzésében – kérésre - segítséget tudunk nyújtani, de annak teljesítése továbbra is a vevő kötelezettsége és felelőssége.
 2. A vételi megbízás (írásban és telefonon történt) lehetőséget biztosít az árverési vevőnek, hogy az Árverező részére egy megbízást adjon, melyben szerepeltetnie kell a tétel számát és a maximális leütési árat, továbbá telefonszámát és e-mail címét. Ezt a megbízást az aukció kezdete előtt 24 órával (2020. április 22. 16:00 óra) meg kell küldenie az info@amordelarte.hue-mail címre, vagy postai úton a következő címre: Amor Del Arte Kft. 9400 Sopron, Erzsébet utca 6. Ezzel egyidejűleg 20 % előleget kell megfizetnie, mely összeg sikertelen licitálás esetén teljes mértékben visszajár. Ha a licitálás sikeres, akkor az előleget foglalóként kell a továbbiakban kezelni, és ha a megadott határidőig a vevő a tárgy átvételére nem jelentkezik, és nem fizeti meg a vételárat, úgy az Árverező fenntartja magának azon jogát, hogy az árverési vevő ajánlatát érvénytelennek tekintse, és a foglalót megtartsa. Telefonos vételi megbízás esetén, ha a hívott fél bármilyen oknál fogva nem elérhető, a megbízás kikiáltási áron való vételi szándéknak tekintendő. Árverező minden esetben kétszer is megpróbálja felvenni a kapcsolatot az előre egyeztetett telefonszámon. Az esetlegesen felmerülő telekommunikációs problémákért felelősséget nem vállalunk. Amennyiben az árverési vevő a foglaló vagy a vételár összegét banki utalással egyenlíti ki, az az Amor Del Arte Kft. OTP Banknál vezetett 11737083-24678722 bankszámlájára utalandó. Az esetleges árfolyamkülönbségekből adódó problémák elkerülése végett kérjük külföldi utalás esetén a vételár összegét forintban megadni.
 3. Újraárverezésre abban az esetben kerülhet sor, ha a vevő személye valamilyen okból kifolyólag nem állapítható meg, illetve az árverés végén el nem kelt tételek újraárverezését kérhetik a vevők.
 4. Jelen feltételek pontjaiban nem szabályozott kérdésekben a Ptk. paragrafusai az irányadóak, vitás kérdések esetén bírósági eljárás útján kell érvényesíteni jogaikat.

 

A KATALÓGUSBAN ELŐFORDULÓ SZAKKIFEJEZÉSEK MAGYARÁZATA

 1. Ha a festmény a katalógusban a festő nevével szerepel, akkor az Árverező véleménye szerint az illető festő műve. Pl. Steen Jan H. (1626-1679).
 2. Ha a festmény a katalógusban "...nak tulajdonított" műként szerepel, akkor az Árverező szerint feltehetőleg annak a festőnek a műve.
 3. A képek méretét minden esetben cm-ben adja meg az Árverező (magasság, szélesség).